Res klimatvänligt med tåg

Ett av de bästa sätten att både få se mycket, samtidigt som du inte ger så mycket klimatavtryck är genom att resa med tåg. Du hinner se mycket och verkligen njuta av resan.

Resa med tåg

Tåget har åter kommit i ropet. Det är ett klimatsmart resesätt som tar dig över hela världen. I alla fall nästan. Det finns personer som bokstavligen reser jorden runt med tåg, buss och båt för att inte behöva flyga. I Sverige tar du dig över hela landet med SJ, i kombination med lokala tågbolag och buss. Eftersom Sverige är ett stort och avlångt land kan du ta nattåg om du ska ta dig mellan Kiruna och Malmö. Det finns flera sträckor med nattåg, som mellan Stockholm-Östersund och Umeå-Stockholm.

Resa utomlands med tåg

Om du vill upptäcka Europa är tåg ett mycket bra alternativ. Medan du sitter bekvämt i din stol kan du njuta av landskapet och små byar som svischar förbi utanför fönstret. Lättaste och billigaste sättet är genom att resa med ett Interrailkort. Du köper ett kort och kan sedan resa hur mycket du vill, utifrån det slags tågluffarkort som du har valt. Ett miljövänligt sätt att ta sig till både London och Costa del Sol.

Stora tåglinjer

Det finns några kända tåglinjer som de inbitna tågfantasterna gärna reser minst en gång i livet. Först och främst har vi Transsibiriska järnvägen från Moskva till östraste Ryssland, Kina och Mongoliet. En annan klassiker är Ocean Pacific som går mellan Perth och Sydney i Australien.