Resa jorden runt

Det står på din bucket list: resa jorden runt. Oavsett ålder och inkomst kan du resa jorden runt. Det är billigare än vad många tror, bara man kommer på knepen.

Jorden runt

Förr var det främst 20-åringar som gjorde en jorden runt-resa, men idag finns det rent av både barnfamiljer och pensionärer som gör riktiga långresor. Om du inte kommer från en familj eller vänkrets där det är vanligt att resa (mer än charter) får du inte låta det påverka dig. Inte heller om det just nu är skralt i plånboken. Det är inte ”rika” människor som reser jorden runt, det är beslutsamma människor som gör det. Det första du bör göra är att börja läsa resemagasinet Vagabond för att lära dig mer om att resa, få smarta resknep och få bra uppslag på destinationer. Där finns också många intervjuer med personer som rest jorden runt.

Din budget

Till syvende och sist är det ju pengarna som styr huruvida du kan göra en jorden runt-resa. Men du styr hur du tar hand om dina pengar. Det är därför du kan göra en resa även om du just nu inte har 100 000 kronor på banken. Börja med att fatta ett beslut och fastställa vilket år som resan ska bli av. Om ni är två personer underlättar det mycket. Förslagsvis ett-två år fram i tiden. Sedan börjar ni räkna på det. Här kommer kunskap in. Dels hur du kan beställa billiga biljetter, dels hur du bor billigt. Läs resebloggar och Vagabond, samt följ youtubers som reser, så kommer du börja förstå de ekonomiska knepen. Låt inte siffrorna som du kommer fram till göra dig missmodig. Tänk också så här: Det är bättre att göra en tre månader lång resa för 60 000 kronor än ingen resa alls.

Spara varje månad

När vi ser en siffra som 60 000 eller 150 000 kronor för en jorden runt-resa så kan det kännas omöjligt. Men det är det inte. Det första du gör är att beräkna hur mycket du behöver spara varje månad. 60 000 kronor på ett år är 5000 kronor i månaden. Hur kan du spara 5000 varje månad? Jobba extra och skippa onödiga saker, så kommer du få ihop mer pengar än du tror. En bra start kan också vara att sälja av lite saker. Så att du börjar med 5000-10 000 kronor på ditt resekonto.

Destinationer

Under tiden som du sparar pengar börjar du också med det riktigt roliga: planerar din resa. Vilka destinationer som du vill besöka. Det är många som börjar med Sydostasien, reser vidare till Australien och sedan avslutar med USA. Du kommer att hitta lite billigare jorden runt-biljetter med den turen, än om du reser åt andra hållet. Eftersom det är en väl upptrampad stig kan det också vara en bra resa att börja med. För sanningen är den att de flesta som börjar att resa på allvar även fortsätter. Istället för att du tänker att det här är din ”stora resa i livet”, så ser du resan som första steget på ett stort reseliv.