Ridsemester

Vare sig du är ridvan eller aldrig suttit på en häst kan du åka på ridsemester. Hästar är fantastiska djur och det är en härlig känsla att ta sig ut i naturen på hästryggen.

Hästar

Ridning och hästar är ett stort intresse i Sverige. Du kan både testa på att rida på semestern i Sverige och utomlands, göra en dagstur eller en längre ridsemester. Naturligtvis underlättar det om du hållit på med hästar och ridsport, men det är inte nödvändigt. Däremot kan det vara klokt att vara ärlig med din ridvana när du anmäler dig. Tänk också på att du kan få ont i baken efter en ridtur om du inte är så van. Det är inte farligt och går snabbt över. Om du inte brukar rida kan det vara smartare att bara göra en kortare tur, än en flera dagar lång ridtur. De hästar som används är ofta väldigt lugna och snälla. Riktiga gruppdjur som helst går på rad. Så du behöver inte vara orolig att få en häst som kommer att vilja springa iväg på egna äventyr.

Rida i fjällen

Om du vill uppleva ett vidunderligt äventyr på hästryggen ska du anmäla dig till fjällridning. Vanligtvis rider du då en halv dag eller en hel dag. Ni är en grupp som tar er upp på en fjällrygg på fjordhästar eller islandshästar. I Norden är just fjordhästar och islandshästar de vanligaste turridningsraserna. Små, starka hästar som lätt tar sig fram över både stock och sten. Du kan känna dig trygg. Väl uppe på fjället kommer ni att grilla, äta lunch och dricka kaffe.

Ridsemester på Irland

Om du håller på med hästar kan du åka på ridsemester på Irland. Det här är en mer självständig tur. Förslagsvis är ni minst två personer. Ni hyr hästar på ett ställe, sedan får ni på egen hand ta er vidare till olika gårdar där ni och hästarna sover. Naturligtvis har ni en karta och ni får mycket hjälp med hur ni ska göra. Irland är ett riktigt hästland, så ni kommer rida förbi hästhagar och möta andra ryttare på vägen.

Varning: dålig hästskötsel

På många turistorter är det också möjligt att rida. Det som är viktigt är att du bara rider på ställen där hästarna mår bra. De ska ha lite större och gröna hagar, se välvårdade ut och vara tillfreds med livet. Rid inte på ställen som låter en häst stå i solen flera timmar medan den väntar på ryttare.